Bursa’da ve Türkiye’de, değeri her geçen gün artan, nadide bir tarım ürünü olan, yaban mersininin değerlendirme toplantısı Uludağ İhracatçı Birlikleri binasında yapıldı.

Yaban mersini yüksek katma değer potansiyeli sayesinde üreticilerin yüksek gelir elde etmesini sağlıyor, besin değerlerinin fazla olması sayesinde tüketici tarafından da tercih ediliyor.

“MAVİ YEMİŞ UMUT OLACAK”

Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Senih Yazgan, açılış konuşmasında, “Bu toplantıda özellikle küçük işletmelere büyük kar sağlayabilecek bu nadide ürün tarım anlamında bir umut olabilir mi?” sorusuna cevap arayacağız. Mavi yemiş dediğimiz yaban mersinini konuşacağız, Bursa için, geleceğimiz için çok önemli bir ürün olacağını düşünerek toplantının başarılı geçmesini umuyorum” dedi.

“DESTEK VERİLİRSE BURSA ŞAHLANIR”

Bursa İl Tarım ve Orman Müdürü Hamit Aygül, yaban mersini üretimi ile ilgili “Çevrelerde takdir toplamaya başladı, buna paralel olarak, ilgili kurum kuruluşlarımız bilinçle çalışmaya başladılar. Hem ihracatçılarımız, hem Büyükşehir Belediyesi, hem İl Tarım Müdürlüğümüz bu çalışmaları beraber yapıyor” ifadelerini kullanarak, “Bursa nüfus bakımından ülkemizin dördüncü kenti ancak, tarımsal alan açısından çok büyük değil, buna rağmen hasılat açısından basamak atlayarak yükseliyor” dedi. İl olarak geçtiğimiz yıl 8 buçuk milyar liralık tarımsal hasılata ulaştık diyen Aygül, “Türkiye’de 375 ton yaban mersini üretiliyor, Bursa, Trabzon, Rize, Giresun ve Artvin başta olmak üzere yaban mersini üretimimiz var. Bursa’da 500 dekar alanda 123 ton yaban mersini üretiliyor. Yaklaşık 103 çiftçi bu işi yapıyor. Bir kaç sene içinde 400-500 üretici eklemeye çalışacağız. Dekar başı minimum 10.000 liranın üzerinde net gelir tespit edebiliriz, gerçekten karlı bir ürün, bu bakımdan yaklaşımlar pozitif ancak destek de besliyoruz, hep birlikte destek verirsek önümüzdeki bir kaç sene içinde Bursa bu konuda şahlanır” şeklinde konuştu.

“PAZAR DEĞİL PAZARLAMA SIKINTIMIZ VAR!”

Bursa Büyükşehir Belediyesi Tarım Komisyonu Başkanı ve Tarım Aş Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Külcü, “Ben aynı zamanda çiftçiyim bugüne kadar geçimimi çiftçilikle sağladım, büyükbaş hayvan ve meyve yetiştiriciliği yapıyorum” dedi ve ekledi: “Çiftçileri 3 kategoriye bölüyorum, büyük ölçekli, orta ölçekli ve küçük ölçekli. Büyük ölçekli çiftçilerin küçük ölçekli çiftçiler kadar sorunu olmuyor ancak biz Tarım AŞ olarak orta ve küçük ölçekteki çiftçilere ne yapabileceğimizi düşünüyoruz, özellikle küçük ölçekli çiftçilere yardım etmeye çalışıyoruz. Küçük ölçekli çiftçilerin pazar değil pazarlama sıkıntısı var orta ve küçük ölçekli çiftçiler sadece üretmeli pazarlama kısmında olmamalı. Bu kısmı kooperatif ve birlikler sağlamalı, ürettiğimiz her ürünü profesyonelce bunlar yapmalı.”

Gıda Mühendisi ve emekli meyve ihracatçısı Yavuz Taner yaptığı sunumda, mavi yemiş üreten, ithalat ve ihracat yapan ülkelerden ve mavi yemişin global pazarda ortalama satış fiyatlarından bahsetti.

MAVİ YEMİŞ NELERE İYİ GELİYOR?

Yaban mersininin dünya çapında, tüketimi en hızlı artan ürünlerden olduğunu ve bunun sebebinin aklımıza gelebilecek hemen hemen her şeye iyi gelmesi olduğunu ifade eden Taner, mavi yemişin faydalarını şu şekilde sıraladı:

Kan şekerini düzenliyor

İdrar yollarını temizliyor

Beyin sağlığını koruyor

Kalp hastalıklarından koruyor

Mikrop öldürücü etkisi var

Böbrek yetmezliğine karşı koruyor

Kalp krizi riskini azaltıyor